Tämä kirjoitus on osa sarjaa, jossa selvitetään datalouhinnan, tekoälyn ja eri analyysien avulla, mitä suomalaisessa sosiaalisessa ja perinteisessä mediassa tapahtuu. Linkit aiempiin kirjoituksiin: Osa 1, Osa 2, Osa 3, ja osa 4. Linkki tutkittavaan verkostoon.
Jos ylläpidät sosiaalisessa mediassa jonkun organisaation sivuja, sinua varmasti joskus mietityttää mistä sivuilla käyvät ovat peräisin. Alustat antavat taustamuuttujia, kuten ikä, sijainti ym., mutta kiinnostuksen kohteista on suppeaa tietoa. Tähän verkostoanalyysi tuo apua.
Louhimme 7175 eri yrityksen 29278 eri suomenkielistä kirjoitusta aikavälillä 1.1.-15.2.2021. Näitä kirjoituksia kävi kommentoimassa tai reagoimassa 110 042 eri tiliä. Tarkastelussa nyt, miten samat käyttäjät (anonymisoituina) ovat olleet eri sivuilla aktiivisia. Muodostamme yhteyden kahden sivun välillä, jos käyttäjä on ollut kahdella sivulla kommentoimassa tai reagoimassa. Samanlaisia verkostoja olemme tehneet Facebookista, Youtubesta, Instagramista ja TikTokista.
Pohjimmiltaan näistä tuhansista pareista muodostetaan hyvin monimutkainen Vennin diagrammi, jossa katsotaan, missä on sivujen välillä päällekkäisyyttä.
Alla olevassa kuvassa on kaikkien tutkimuksessa olleiden sivujen verkosto. Pallon kokoa kasvattaa sen aktivoimien tilien lukumäärä. Väri kertoo yhteyksien tiivistymästä, klusterista.
Verkostojen rakennetta tutkiessa yleensä pitää suodattaa vähemmän keskeisiä osasia pois. Alla olevassa verkostossa on n. 1500 verkoston rakenteelle keskeistä sivua.
Näistä on löydettävissä 8 eri toisiinsa kytkeytynyttä pääryhmää, jotka korostettu laatikoilla. Tarkempaan analyysiin kannattaa kiinnittää huomiota samaan väriin ja läheisyyteen
Autot ja autojen korjaus: autokauppoja, korjaamoita, varaosamyymälöitä jne.
Rekry, vakuutus, laki, IT: rakentuu paljon rekry-kulman läpi
Markkinointi, media, myynti: myös yliopistoja, amk
Yleissuositut: hyvää ja suosittua viestintää tekevät, jotka keräävät taustoista huolimatta huomiota
Julkinen sektori, Sote, järjestöt: kaupallisen alan ei niin paljon sekoitu julkiseen ja kolmanteen sektoriin.
Energia: mielenkiintoinen erottuva niche
Kiinteistöt ja asuminen: kaksi luonnollista kumppania
Alueellisia toimijoita (itä- ja länsi-Suomi, oppilaitoksia): yhteistä nimittäjää oli vaikeampi löytää
Tästä linkistä löydät kuvista tutkittavan version. Voit klikkailla ja katsoa yhteyksiä enemmänkin. Huom.! Ei toimi mobiilissä erityisen hyvin.
Kuvista täytyy muistaa, että ne ovat visualisoimista varten pelkistettyjä. Niissä näytetään vain vahvimmat ja merkityksellisimmät yhteydet. Jos et esim. näe yhteyttä, jonka mielestäsi kuuluisi olla kuvassa, älä huoli, se on vaikuttanut kokonaisuuden muodostumiseen.
Jos tarvitset tarkemman analyysin siitä, mistä sivusi yleisö on tullut, ota yhteyttä!
-Olli
olli@sometrik.com
050 536 1074
Comments